Wat is een kangoeroewoning?
Het komt steeds vaker voor dat twee gezinnen besluiten om onder één dak te gaan wonen. Dit kan bijvoorbeeld omdat de kinderen voor ouders of andere familieleden willen gaan zorgen. Wanneer dit gebeurt wordt de woning ook wel een kangoeroewoning genoemd. Een kangoeroewoning is een woning waarin 2 gezinnen onder één dak gaan wonen. In de meeste gevallen is er bij een kangoeroewoning sprake van een hoofdwoning en een buidelwoning, de buidelwoning is het gedeelte waar maximaal twee hulpbehoevende personen wonen. Om bij de buidelwoning te komen is vaak maar één deur nodig. Een kangoeroewoning zit dus in tegenstelling tot een mantelzorgwoning aan het huis vast. Maar hoe zit het nu met een kangoeroewoning? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het met een hypotheek? In deze blog gaan wij daar meer over vertellen!
De voor- en nadelen van een kangoeroewoning
Het wonen in een kangoeroewoning kent een aantal voor- en nadelen. De voordelen zijn vooral dat u alleen woont, maar toch samen bent. Door de aparte woonunits kunt u ieder moment van de dag hulp bieden en tegelijkertijd toch nog zelfstandigheid en privacy ervaren. Daarnaast zal het ook veel reistijd besparen waardoor er meer tijd samen kan worden doorgebracht. Ook kunnen bepaalde kosten van het huis worden gedeeld waardoor u geld kunt besparen. De nadelen kunnen echter zijn, omdat er met meerdere mensen onder één dak wordt geleefd, er een kans is dat bepaalde subsidies, toeslagen en inkomstengaranties zullen verminderen of verdwijnen. Ook is er een stedenbouwkundige vergunning nodig die u bij de gemeente moet aanvragen. Wel kan het zo zijn dat u met een kangoeroewoning in aanmerking komt voor bepaalde premies. Hier moet u dan ook altijd eerst onderzoek naar doen.
Kopen of huren?
U kunt ervoor kiezen om zowel een kangoeroewoning te kopen als huren. Een kangoeroewoning kopen is niet heel makkelijk, er worden op dit moment namelijk niet veel van deze woningen aangeboden. Wel kunt u natuurlijk overwegen om er zelf een te laten bouwen of een huidige woning te verbouwen. Er zijn verschillende bedrijven die u kunnen helpen met een plattegrond voor een kangoeroewoning. De regels hierover verschillen per gemeente. Om de hoogte van de prijs van de woning te beperken, zou u kunnen kijken voor een subsidie of vergoeding voor een woningaanpassingen. Ook dit gaat via de gemeente. Het huren van een kangoeroe woning gaat meestal via woningcorporaties.
Een hypotheek bij een kangoeroewoning
Een hypotheek afsluiten voor een kangoeroewoning is niet hetzelfde als een normale woning. Vaak worden de inkomens van beide gezinnen die in de woning gaan wonen meegenomen. Dit komt omdat het wordt gezien als twee afzonderlijke woningen met een gezamenlijke ingang. Het is dan ook verstandig om iemand in te schakelen die u hierover het juiste advies kan geven. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere fiscale en financiële gevolgen die erbij komen kijken.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over ons woningaanbod en verschillende diensten? Neem dan contact met ons op via de website. Wij helpen u graag verder!