Mheer – Jonge Hagen 7

Overzicht

Omschrijving

‘Villa Mheer’ – In de heuvels rondom Maastricht gelegen. Wonen op stand, in een statige en perfect gerestaureerde Rijksmonumentale villa, verscholen gelegen op een riant perceel van bijna 2800 m². Dit stukje erfgoed is op zoek naar een nieuwe eigenaar, een eigenaar die de villa en haar historie op waarde weet te schatten en die…

Kenmerken

Status
Beschikbaar
Bouwjaar
1898
Soorten
Vrijstaand steen
Oppervlakte
354 m2
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument

Media

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar

Bouw

Objecttype
Woonhuis
Permanente bewoning
Ja
Bouwjaar
1898
Bouwvorm
Bestaande bouw
Dak type
Samengesteld dak
Dak materialen
Leisteen

Locatie

Adres
Jonge Hagen 7
Plaats
Mheer
Land
Nederland

Oppervlakte en inhoud

Woonoppervlakte
354 m2
Inhoud
1.581 m3
Perceel oppervlakte
2.770 m2

Indeling

Verdiepingen
4
Aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
5
Aantal badkamers
2

Buitenruimte

Type
Tuin rondom
Achterom
Ja

Onderhoud

Onderhoud binnen
Goed tot uitstekend
Onderhoud buiten
Goed tot uitstekend
Woonhuis

Overig

Huidig gebruik
Woonruimte
Huidige bestemming
Woonruimte

Omschrijving

‘Villa Mheer’ – In de heuvels rondom Maastricht gelegen.

Wonen op stand, in een statige en perfect gerestaureerde Rijksmonumentale villa, verscholen gelegen op een riant perceel van bijna 2800 m². Dit stukje erfgoed is op zoek naar een nieuwe eigenaar, een eigenaar die de villa en haar historie op waarde weet te schatten en die bereid is om de zorg op zich te nemen van deze unieke villa. Uiteraard krijgt de nieuwe eigenaar hier ook veel voor terug!

‘Villa Mheer’ betreft meer dan een vrijstaande villa, het is een majestueuze villa met een rijke historie die teruggaat tot aan de 19e eeuw. Gebouwd in opdracht van Livinus baron de Loë, door architect Joseph Buchkremer uit Aken ontworpen en sinds 1999 in het bezit van de huidige trotse eigenaren. Vanaf 2000 tot 2001 is de villa, in de basis, grondig gerestaureerd door uitsluitend ambachtsmensen met respect voor de authenticiteit en met gebruikmaking van duurzame materialen. In de latere jaren is de villa verder verbeterd, is er meer modern comfort aangebracht en is er aandacht geweest voor verduurzaming.

Het resultaat is dat we nu mogen spreken van een perfect gerestaureerde villa, die zich nog steeds bevindt in een vrijwel gave staat met prachtige en authentieke stijlelementen. Een comfortabele woonoppervlakte van circa 354 m² met onder andere 5 slaapkamers en 2 badkamers, een uniek souterrain, een dubbele garageruimte en dat alles omzoomd door een prachtige parkachtige tuin die de villa tevens afschermt van de directe omgeving waardoor optimale privacy en tuingenot wordt gegarandeerd.

Algemeen:
Bouwjaar: circa 1898, algehele restauratie in 2000 / 2001 en dak restauratie in 2012
Rijksmonument: monumentennummer 506226
NSW: Gerangschikt als Natuurschoon Wet (NSW) landgoed (aanleunend landgoed, onderdeel uitmakende met het kasteel van Mheer)
Energielabel: vrijstelling vanwege Rijksmonumentale status

Inhoud: 1581 m3
Gebruiksoppervlakte wonen: 354 m²
Externe bergruimte: 38 m²
Overige inpandige ruimte: 76 m²
Perceeloppervlakte: 2.770 m²
Aanvaarding: in overleg

Voorzieningen:
Elektriciteit: moderne groepenkast aanwezig
Wateraansluiting: aanwezig
Gasnetaansluiting: aanwezig
Rioolaansluiting: aanwezig
TV aansluiting: via kabel
Kozijnen: eikenhouten kozijnen
Isolatie: dak-, en vloerisolatie en voorzetramen

Installaties:
Centrale verwarming: dubbele cv Nefit HR installaties in cascade opstelling (bouwjaar 2005, beiden in eigendom)
Warm water voorziening: separate boiler gekoppeld aan cv. installatie
Overig: irrigatiesysteem voor tuin aanwezig met verschillende zones

Exterieur:
De villa is opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband op een breukstenen plint. Voor de vlakverdeling is er gebruik gemaakt van natuursteen: mergel voor de hoekstenen en sierstroken en lichtgrijze hardsteen met een frijnslag voor de vensterprofielen. Door de royale staande, rechthoekige vensters wordt er niet alleen voldaan naar de wens van lichte vertrekken met een mooie lichtinval, maar is er tevens een mooi zicht op de rondom liggende parkachtige tuin. Het geheel is afgedekt met een bewogen, imposant daklandschap waarin zowel schild- als zadeldakconstructies zijn toegepast in verschillende buigingshoeken, bedekt met een leien dakpan. De hoofdingang is bijzonder mooi weergegeven: een portiek uitgevoerd met afdak gesteund door korbeels, de portiekoverkapping rustend op een hardstenen kolom met voetstuk, geringde schacht en Maaslands kapiteel en een houten lambrisering met een tandlijstje. In het gevelveld van het portiek is een gevelsteen aangebracht met het jaartal “1898” en het familiewapen van De Loë. In de binnenhoek van de voorgevel, rechts van de portiek en ter hoogte van de verdieping staat een beeldje op console en onder baldakijn. Dit beeldje toont de apostel Philippus, waarvan de bescherming voor deze villa wordt ingeroepen. Tussen de gevouwen handen en borst draagt deze een kruis, de inscriptie luidt “S. Philippe anno 1901 Protege Hanc Domum”.

Interieur:
Het interieur bezit nagenoeg nog de originele indeling, materialen en detailleringen dan ten tijde van de bouw waardoor de hoogwaardige esthetische kwaliteiten bewaard zijn gebleven. Zo treft men onder andere in de kelderruimtes de gemetselde troggewelfjes aan en op de begane grond de gekleurde tegelvloer die als een borduurwerk is gerangschikt en een mergelstenen haardpartij, uitgevoerd met haardplaten waarop het wapen van de familie Curtius afgebeeld staat. Het oorspronkelijk plint- en regelwerk, de balkenplafonds met moerbalken en geprofileerde kinderbinten, een brede eikenhouten bordestrap met geprofileerde trappalen en platte, perspectivische ajour-balusters, geprofileerde paneeldeuren en het smeedijzeren hang- en sluitwerk complementeren het geheel en maken deze villa tot een uitzonderlijk ambachtelijk en vakkundig geheel.

Indeling:

Souterrain:
Nagenoeg de hele villa is voorzien van praktische kelderruimten ten behoeve van opslagdoeleinden, technische ruimte ten behoeve van de cv-opstelling en de warmwatervoorziening alsmede een fijne wijnkelder. Markante details zijn naast de authentieke vloeren en de troggewelfde plafonds, de voormalige stookruimte met authentieke details.

Begane grond:
Boven de imposante hoofdentree met portiek waakt de apostel Phillippus over eenieder die deze villa via de fraaie dubbele toegangsdeur betreedt. De hal maakt direct indruk door de hardstenenvloer, de hoge plafonds, de brede eiken bordestrap met geprofileerde trappalen en het fraaie lichtinval door de grote raampartijen. Rechts van de hal betreedt men middels de openslaande deuren van pitchpine hout de woonkamer. Deze ruimte is ingedeeld in een eetkamer die eveneens toegang biedt tot de tuin en de zitkamer met een fraaie erker die zicht geeft op de achtertuin. De mooie eikenhouten plankenvloer en de ingebouwde haard zorgen voor extra sfeer en warmte.

Via de hal met gastentoilet is de tussenhal bereikbaar die toegang biedt aan een 2e gastentoilet, de “koude ruimte”, de herenkamer en de keuken met aansluitend de bijkeuken. De zogenaamde “herenkamer” is thans in gebruik als werkkamer, kijkt mooi uit over de tuin en is voorzien van prachtige stijlelementen zoals de fraaie plavuizenvloer en de grote schouwpartij met bijzondere haardplaat. De keukenruimte bevindt zich aan de achterzijde van de villa en is uitgerust met een keukeninstallatie voorzien van alle comfort en een separaat eetgedeelte. Vanuit zowel de keuken als de woonkamer is er tuincontact gecreëerd.

1e verdieping:
Middels de stijlvolle eikenhouten bordestrap met overloop is de eerste verdieping bereikbaar. Deze verdieping is geheel uitgevoerd met de originele houten vloeren, fraaie deurposten en authentieke deuren uitgevoerd in pitchpine hout. Via de overloop zijn er 4 stijlvolle en strak afgewerkte slaapkamers te bereiken. De ouderslaapkamer is voorzien van een erker en een fraaie kastenwand. Alle slaapkamers zijn comfortabel te noemen met hoge plafonds voorzien van sierlijsten. Bovendien zijn alle kamers voorzien van modern doch passend schakelmateriaal, aansluitingen voor televisie en voorbereidingen voor een utp netwerk. De villa beschikt over 2 badkamers waarbij de hoofdbadkamer modern en stijlvol is uitgevoerd en is voorzien van een badmeubel met 2 waskommen, een vrijstaand ligbad, douchecabine en een toilet. De gastenbadkamer is eveneens keurig verzorgd en voorzien van een wastafel, ligbad en een toilet.

2e verdieping:
Onder de bijzondere en de geïsoleerde hoofdkap bevindt zich de multifunctionele en ruime zolderverdieping die bereikbaar is via een vaste trap. Door deze extra woonruimte van circa 85 m² leent deze ruimte zich bij uitstek als werk-, sport- of als hobbyruimte.

Tuin en perceel:
De villa is gelegen op een perceel van 2.770 m² en is nagenoeg geheel omheind door hagen, prachtige volwassen bomen waaronder een rode beuk en een Metasequoia. Via het pad gemaakt van gebakken bijpassende bestrating ontvouwd de met zorg aangelegde en onderhouden tuin zich rondom de villa. Een strak gazon en prachtige borders zorgen voor een optimaal tuingenot. Tuincontact vanuit de villa is op diverse plekken mogelijk waar tevens strategisch terrassen zijn aangelegd.

Garage:
Aan de voorzijde van de villa is er parkeerruimte gecreëerd op eigen terrein en is er later een garage bijgebouwd die ruimte biedt aan 2 voertuigen, fietsen en tuingereedschap. De garage is voorzien van een tegelvloer, electra voorziening en een elektrische bedienbare sectionaal poort.

Historie:
De villa kent een rijke historie waarvan in het jaarboek 2007 van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap door drs. W.A.G. Poell en dr. Holger A. Dux verslag is gedaan. Het artikel, genaamd: ‘Villa Mheer, een bijna vergeten monument’ kan op aanvraag ter beschikking gesteld worden en bevat een uitgebreide uiteenzetting over de historie van de villa.
Tevens is er in 2018 in ‘D’r Klabatter’ een artikel verschenen over het opnieuw met elkaar verbinden van het kasteel en de villa. Ook dit artikel kan op aanvraag ter beschikking gesteld worden.

Connectie villa en kasteel:
De villa ligt schuin tegenover het kasteel van Mheer. De locatie van de villa heeft, voor zover bekend, in vroegere tijden steeds toebehoord aan de kasteelheer. In 2015 werd de villa aanleunend landgoed van het kasteel. Vereiste vanuit de gemeente was dat de visuele relatie tussen het kasteel en de villa weer zichtbaar werd. Medio 2018 werd op het perceel van de villa, goed zichtbaar vanaf de Duivenstraat, een poortje geplaatst dat identiek is aan het poortje op de hoek van de kasteelmuur. Zo werd de historische band tussen kasteel en villa na bijna 50 jaar weer hersteld.

Ligging:
Het kerkdorp Mheer is strategisch zeer gunstig gelegen in de heuvels rondom Maastricht en midden in het typische Zuid-Limburgse Heuvelland. De uitvalswegen naar Maastricht en Heerlen zijn kortbij gelegen en ook de euregio met steden zoals Aken, Düsseldorf, luik en Eindhoven zijn slechts binnen een uur rijden bereikbaar.

De Kerk en het kasteel (waar deze villa mee verbonden is) domineren in het idyllische Mheer.
Kasteel Mheer is zelfs een van de mooiste kastelen van Zuid-Limburg. Hoewel in privébezit, mag je over de oude toegangsbrug lopen en op het binnenplein je ogen uitkijken. De Sint-Lambertuskerk staat op het hoogste punt van het dorp. Bij de kerk ligt het plein waar jaarlijks de mei-den wordt geplaatst. Mheer heeft een sterk verankerd verenigingsleven en veel gevoel voor tradities. Het is een dorp met een schutterij, harmonie, zangkoor en jonkheid. Die zorgen het hele jaar door voor leven in de brouwerij!

Inlichtingen:
Indien u meer wilt weten over deze villa of een bezichtiging wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met ons kantoor te Margraten, bereikbaar op telefoonnummer: 043 30 30 117.

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan.
Alle maten zijn bij benadering weergegeven. Deze aanbieding mag slechts worden gezien als een uitnodiging tot bezichtiging.

Media